Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Milyen okai vannak, hogy nem vagyunk éhesek?
  2023-12-01 19:36:17, péntek
 
  Voltaképpen amikor éhesek vagyunk, a szervezetünk jelez nekünk, hogy ideje ismét üzemanyaghoz jutni, ami nemcsak tápanyagokat, de energiát is szolgáltat a szervezetünk számára. Nagyon sok dolog okozhat étvágytalanságot. Többek között ilyenek lehetnek egyes betegségek, gyógyszerek, az érzelmek, de még a stressz is oka lehet annak, ha nem vagyunk éhesek. Mutatjuk is, hogy milyen okai lehetnek az étvágytalanságnak.

Amikor stresszesek vagyunk, a testünk éppen úgy reagál, mintha veszélyben lenne. Stressz esetén az agy vegyi anyagokat bocsájt ki, mint például adrenalint, amely hatására hevesebb lesz a szívverés és lassul az emésztés, ami csökkentheti az étvágyat. Ha viszont a stressz hosszabb ideje van jelen az életünkben, akkor egy kortizol nevű hormon szabadul fel a szervezetben, ami éhessé tesz bennünket.

Sok gyógyszer mellékhatása lehet még az étvágytalanság. Ilyen gyógyszerek lehetnek az antibiotikumok, a gombaellenes szerek, az izomrelaxánsok. A depresszióra, a migrénre, a magas vérnyomásra, a krónikus obstruktív tüdőbetegségre és a Parkinson-kórra szedett gyógyszerek is befolyásolhatják az éhséget.

Amikor betegek vagyunk, az immunrendszer citokin nevű vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek fáradtságot okoznak és ilyenkor még kedvünk sincs enni. A testünk ily módon jelez nekünk, hogy ideje pihenni. Viszont ha betegen is eszünk néhány falatot, több energiánk lesz, így lendületet kap az immunrendszer a betegségek leküzdésére.

Amennyiben hasmenésünk, hasgörcsünk vagy hányingerünk van, lehet, hogy valamilyen gyomorbetegséggel állunk szemben. Ilyenkor valamilyen vírus, baktérium vagy parazita fertőzi meg a gyomrot és a beleket, ily módon nem meglepő, ha nem leszünk éhesek. A gyomor megnyugtatására olyan ételeket ehetünk ilyenkor, mint banán, rizs vagy pirítós.

Gyomorbetegségek esetén előfordul, hogy étkezést követően émelygünk, hányingerünk van, fáj a gyomrunk vagy hasmenésünk lesz. Az emberek jelentős hányada küzd olyan emésztőrendszeri panasztól, mint az irritábilisbél-szindróma, a krónikus vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség. Az étvágyat ilyenkor azok az ételek hozhatják meg, amelyek csökkentik a tüneteket.

Vérszegénység vagy anémia akkor fordul elő, amikor a szervezet nem termel elegendő vörösvértestet, márpedig ez fontos, hiszen a vörösvértestek feladata, hogy elegendő oxigén jusson a test minden szövetéhez és sejtjéhez. Az anémia tünetei közé tartozik a fáradtság, a gyengeség és az étvágytalanság. A tünetek csökkentéséhez vagy megszüntetéséhez a legtöbb esetben szükség lehet vaspótlásra és plusz B12-vitamin-bevitelre.

Idősebb korban mintegy 30%-kal csökken az étvágy. Ennek az is lehet az oka, hogy az emésztés lelassul, így sokkal tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és kevésbé leszünk éhesek. Ebben a korban a szaglás, az ízlelés és a látás is sokat romolhat, ami kevésbé teszi vonzóvá az ételeket. A hormonális változások, a krónikus betegségek és a gyógyszerek is csökkenthetik az étvágyat.

Amennyiben a cukorbetegség nincs kezelve, úgy a magas vércukorszint károsítja az idegeket. Az egyik ilyen a vagus ideg, amely a gyomor izmait szabályozza. Ha ez az ideg nem működik jól, akkor az étel hosszabb ideig lehet a gyomor-bél traktusban, ami pedig étvágytalanságot és puffadást okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: étvágytalanságot, emésztőrendszeri, megszüntetéséhez, befolyásolhatják, gyomorbetegségek, megnyugtatására, tüdőbetegségre, étvágytalanság, izomrelaxánsok, vörösvértestek, irritábilisbél, vörösvértestet, csökkentéséhez, antibiotikumok, cukorbetegség, immunrendszer, csökkenthetik, vércukorszint, vérszegénység, hányingerünk, depresszióra, gombaellenes, tápanyagokat, jóllakottnak, szervezetünk, csökkentheti, mellékhatása, üzemanyaghoz, szervezetben, vaspótlásra, fáradtságot, hasmenésünk, stresszesek, vérnyomásra, gyógyszerek, leküzdésére, szervezetünk jelez, szervezetünk számára, testünk éppen, stressz hosszabb, kortizol nevű, gombaellenes szerek, magas vérnyomásra, krónikus obstruktív, immunrendszer citokin, betegségek leküzdésére, gyomor megnyugtatására, gyomrunk vagy, emberek jelentős, étvágyat ilyenkor, ételek hozhatják, vörösvértestek feladata,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  Jó éjszakát  Kerüld el az evangélium örömén...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Mi lenne ha  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png ház  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gonosz démon-álarc  Png virág  Esti kép  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png férfi  Zilahy Lajos gondolata  Png telefon  Nem tudhatod  Szép estét  A jó emberek mindig szépek mar...  Tavaszi kép  Mai harmónia kártyám  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png virág  Png csokor  Erdőn  Alázat  Adakozás  Facebookon kaptam Annuska bar...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hogy lehet megtartani  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png ház  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sokan azt tartják  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png csokor  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A sors  Paul David Tripp Április 20  Png telefon  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Png telefon  Albert Einstein gondolata  Sose bánj semmit  Reggel van  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Mai harmónia kártyám  Szívem tiéd  Szép napot kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  A sors  Tavaszi kép  Albert Einsteinről  Erdőn  Makszim Gorkij gondolata 
Bejegyzés Címkék
szervezetünk jelez, szervezetünk számára, testünk éppen, stressz hosszabb, kortizol nevű, gombaellenes szerek, magas vérnyomásra, krónikus obstruktív, immunrendszer citokin, betegségek leküzdésére, gyomor megnyugtatására, gyomrunk vagy, emberek jelentős, étvágyat ilyenkor, ételek hozhatják, vörösvértestek feladata, test minden, anémia tünetei, tünetek csökkentéséhez, legtöbb esetben, emésztés lelassul, hormonális változások, krónikus betegségek, cukorbetegség nincs, magas vércukorszint, egyik ilyen, vagus ideg, gyomor izmait, étel hosszabb, gyomor-bél traktusban, étvágytalanságot, emésztőrendszeri, megszüntetéséhez, befolyásolhatják, gyomorbetegségek, megnyugtatására, tüdőbetegségre, étvágytalanság, izomrelaxánsok, vörösvértestek, irritábilisbél, vörösvértestet, csökkentéséhez, antibiotikumok, cukorbetegség, immunrendszer, csökkenthetik, vércukorszint, vérszegénység, hányingerünk, depresszióra, gombaellenes, tápanyagokat, jóllakottnak, szervezetünk, csökkentheti, mellékhatása, üzemanyaghoz, szervezetben, vaspótlásra, fáradtságot, hasmenésünk, stresszesek, vérnyomásra, gyógyszerek, leküzdésére, hasgörcsünk, voltaképpen, szabályozza, traktusban, amennyiben, szolgáltat, veszélyben, betegségek, változások, adrenalint, szövetéhez, obstruktív, valamilyen, csökkentik, életünkben, hormonális, lendületet, gyengeség, bennünket, fáradtság, parkinson, bevitelre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.